Raleigh, opgericht in 1887 in het Verenigd Koninkrijk, is een van de oudste en meest iconische fietsmerken ter wereld. Het merk heeft een rijke geschiedenis en heeft een aanzienlijke invloed gehad op de ontwikkeling van de fietsindustrie, zowel in het Verenigd Koninkrijk als wereldwijd.

Wat Raleigh onderscheidt, is niet alleen de duurzaamheid van zijn fietsen, maar ook het vermogen om zich aan te passen aan veranderende trends en technologieën. Door de jaren heen heeft Raleigh verschillende fietsmodellen geproduceerd, variërend van stadsfietsen tot mountainbikes en racefietsen.

Een van de bekendste modellen van Raleigh is de Raleigh Chopper, een kenmerkende fiets die in de jaren 70 populair was en bekend stond om zijn opvallende ontwerp met een laag geplaatst stuur en een kenmerkend achterwiel. De Chopper werd een cultureel icoon en belichaamde de jeugdcultuur van die tijd.

Raleigh heeft ook een sterke aanwezigheid gehad in de wielersport, met talloze overwinningen en deelname aan professionele wielerploegen. Het merk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van baanbrekende technologieën en materialen, waaronder de introductie van de Raleigh 531 buizenset, een lichtgewicht staal dat populair werd in de racefietswereld.

Hoewel Raleigh zijn oorsprong heeft in het Verenigd Koninkrijk, is het merk ook wereldwijd bekend geworden door de export van fietsen naar verschillende landen. Raleigh-fietsen staan bekend om hun betrouwbaarheid, functionaliteit en betaalbaarheid, wat heeft bijgedragen aan de brede acceptatie van het merk.

In de loop der jaren is Raleigh geëvolueerd met de veranderende behoeften van fietsers en de groeiende diversiteit aan fietsdisciplines. Het merk blijft een belangrijke speler in de fietsindustrie en heeft zijn plaats als een iconisch en geliefd merk behouden. Voor velen vertegenwoordigt het rijden op een Raleigh-fiets niet alleen een vervoersmiddel, maar ook een stukje fietsgeschiedenis en een verbinding met een merk dat generaties lang fietsplezier heeft gebracht.